tisdag 28 november 2017

Väggen/Artikel/Forskning - #hållbarfeminism: Utbrändhet starkt kopplad till arbetsplatsen


 
Närmare 700 personer svarade på Feministiskt perspektivs enkät #Hållbar feminism. Över 50 procent rankade ”brist på jämställdhet/demokrati och/eller patriarkala strukturer på mitt arbete” som den viktigaste orsaken till deras utmattning. 
/.../
På andra, respektive tredjeplats, över faktorer som bidragit till enkätdeltagarnas utmattning kom brist på ekonomiska resurser på mitt arbete och brist på ekonomiska resurser som privatperson. 


Länk.

Det är ingen hemlighet att det är primärt kvinnor som bränns ut, av för många olika anledningar för att jag ska orka gå in på dom, men vad finns det för potentiella lösningar för att färre kvinnor/personer ska bli utbrända? Enligt respondenterna till enkäten själva så är det viktigaste preventiva medlet mot utbrändhet på arbetsplatsen att den ska vara mer jämställd och demokratisk, och även att anställningsformerna ska bli tryggare. You can read the rest for yourself. En intressant grej som inte står med i artikeln är dock att kvinnor inte bara sjukskrivs mer än män, utan att risken för sjukskrivning ökar betydligt efter att andra barnet har kommit*. Dom som främst är i riskzonen är kvinnor med samma lön och utbildning som papporna, och som samtidigt tar ett större ansvar för barn och hem (dvs dom flesta mammor som tjänar bra med dolla dolla billz y'all). När andra barnet är sex år gammalt är risken dubbelt så hög att kvinnan blir sjukskriven snarare än mannen (in the hetero par-konstellation). Men, det har gjorts studier som visar att par börjar dela mycket mer lika på det obetalda hushållsarbetet när mannen varit hemma (pappaledig) med barn i mer än fyra veckor, which I think goes to say something. Shit vad jag får impulsen att skrika "obligatorisk pappaledighet för i helvete!" när jag läser sånt, men ja, ta mig fan om jag inte tror på det riktigt likväl. Ibland undrar jag om jag har en övertro på skolans möjlighet att påverka barn, med tanke på att jag hela tiden återkommer till skolan som någon slags lösning på saker och ting. Man this generation is fucked, liksom, så fokusera på nästa generation istället. Jag tror ju att kids är väldigt öppna för revolutioner av dom flesta slag, även om det hela försvåras av att dom lär sig saker av att titta på oss prehistoriska och matrixade icke-revolutionärer. One can still hope, though.


________


* Mamma pappa pengar, Jenny Rosander Ney & Johanna Ögren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar