tisdag 7 juni 2016

Vecka 22 och den tyngsta (men inte subjektivt jobbigaste) styrkelyftsveckan någonsin


Nu är den över, veckan där jag lyfte ungefär 30000kg räknat i working sets (70%+), även om det  blev en del knäböj på 65% och deficit deadlifts (även dessa under 70% av mitt tävlingsmax i mark) som jag räknar till den totala vikten working sets lyft. Jag ändrade om en grej jag funderat på att ändra på ett tag nu i programmet, nämligen att byta ut boxmarken mot partial reps upp till knäna, vilket nog är bättre spenderad tid för mig som lyfter sumo och har sticking point vid botten av lyftet. Kommer försöka köra hälften av mina marklyft på 10% högre intensitet än vad programmet säger fast då upp till knäna från och med nu. Ja alltså när det står 70-80%1RM då, inte när det står 90% för då skulle jag plötsligt bli tvungen att maxa for reps vilket ju inte går. Förr när jag bara körde marklyft en gång i veckan så ville jag få in så mycket teknik i mitt tävlingslyft som jag bara kunde, men nu när jag kör marklyft tre gånger i veckan och det blir mycket mer volym så känner jag att jag får in tillräckligt mycket teknikträning på tävlingsmarken för att kunna rationalisera att spendera en significant del av mitt markande med att finslipa början på lyftet snarare än hela rörelsen. Detta innebär att söndagen kommer bli ett jävla as vad gäller marklyft då jag blir tvungen att köra 14 reps på 80%1RM och 12 reps på 90%1RM:

1RM  Reps  KG
50%    4       83
60%    4       99
70%    10    116
80%    14    132
90%    12    149
60%    4      99

Fuck me sideways. Men ja, förra söndagen tog jag ju nästan femtio reps knä-marklyft på <70%, varav 14 av dessa var på 85%, så det ska nog gå bra ändå. För även om vecka 22 var den tyngsta styrkelyftsveckan jag varit med om, med tvåtimmars-pass på gymmet varje dag, så var den inte i närheten av så jobbig som mina vanliga träningsveckor var när jag tränade crossfit och intervallpass fem gånger i veckan. Jag mådde ju verkligen piss efter många av dom passen och kände mig helt slutkörd dagen efter, något jag inte känt en endaste gång denna vecka. Detta beror på att jag tar det mycket lugnare med träningen tempomässigt nuförtiden (inga jävla 100kg marklyft 100 gånger på 25 minuter) och på att jag inte har någon praktik eller jobb som jag sliter ut mig på som jag gjorde förr. Det gör verkligen väldigt stor skillnad för mitt generella mående och för min förmåga att orka med träning. Tyvärr, för det innebär ju att jag förmodligen aldrig kommer kunna träna såhär igen och må så bra som jag gör för tillfället. Which means I'm just gonna njuta av det så länge det varar. Ska bli spännande att se vad som händer när jag delar ut tidningar varje natt efter SM, om jag kommer palla av att träna lika mycket även när jag kör ett intervallpass i trapporna varje natt. Det blir ju typ som två pass varje dag då ju, även om det ena av dom är på natten och är mer cardio än styrka. Får lite rövträning där också antar jag, då jag ju springer två trappsteg åt gången (ja inte neråt då).


Veckans träningsklipp!


Först ut är två reps på 104kg, och ja, numera använder jag sleeves till alla mina böj. Vafan andra gör det ju så nu gör jag det också. Man ska väl simulera tävlingslyft så mycket man bara kan i de flesta fall, tänker jag. Sedan är det några partials på 132kg där jag försöker få in grymtande, ett projekt jag påbörjat och tänkt utveckla. För visst spänner man bålen lite extra om man andas ut på något sätt under lyftet, och visst är det lite coolare att grymta än att hissa. Then we're back at it med 140kg. Sedan är det en femma på 80kg (65%) vilket är fruktansvärt ovanligt för mig då jag aldrig kör fler än 3-4 reps på working sets, men tja, strictly sett så är 65% inte ett working set utan mer speed work, so there you go. Jag behöver dock påminna mig inför varje set att behandla även dessa reps som om de vore tävlingslyft och inte ta flera reps i ett andetag, något ni ser mig misslyckas med ganska rejält i just det här klippet där jag bara tågar på. Efter tågandet kommer en tvåa på 110kg, och sen lite avslappnade rollouts, som blivit min främsta core-övning tillsammans med front squats. So much better för styrkelyft än att planka i en minut eller tre, tror jag. Speaking of the devil, härnäst kommer front squats på 65kg. Kör dom utan skor nuförtiden för att det ska bli ännu svårare för magen. Efter dom kommer lite overhead-work, och veckan (i alla fall enligt det här klippet) avslutas med MORTAL KOMBAT!!!! It's all about testing your might, grasshoppers.


Vad gäller det här med vikt och mat så står jag på vågen och ser att jag väger 62.6kg så det verkar ta mig fan nästan som att jag gått ner i vikt av att käka 3700kcal/dagen. Kan ju också vara så att jag tränat hårt varje dag och varit aktiv överlag som gjort att jag förbränt mer kalorier än vanligt. Alltså som idag - sprang med tidningar under natten, vaknade och gick och träna, cyklade iväg och spelade lite volleyboll, och cyklade sedan till stranden och hjälpte till med Olympic Day. Men det känns bra i alla fall, och detta trots att jag faktiskt är lite förkyld. Äter numera även bara en middag om dagen (dvs måltid med grönsaker) och resten av grejerna jag äter är i princip basmat (pasta, ris och gröt) så vi får se vad som händer med mina vitaminnivåer men kroppen och knoppen mår ju bra när jag äter saker som inte är så svåra att smälta. So much less matkoma, trots forskning som visar att det är kolhydrater som ger matkoma och inte mat som är svårsmält. Well, I've stopped caring about science pretty much när det kommer till saker där min personliga erfarenhet säger mig nånting annat än det forskningen gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar