fredag 8 april 2016

Introducing - #powerfemme




Power femme - ett begrepp jag nästan hade hoppats på inte redan "fanns" och att jag därmed hade "hittat på det". Men jag hittade begreppet när jag googlade det, åtminstone på urban dictionary, vilket i princip också är det enda stället som jag har hittat begreppet på. Unrealiable sourch much om begreppet som källan redovisar för inte verkar finnas riktigt utanför the context of the source itself? I vilket fall som helst så lyder definitionen av power femme på urban dictionary såhär: a lesbian who revels in displays of femininity NOT because she wants be someones bitch or someone's mom but because she is aware of and enjoys harnessing the power, strength and mysteries commonly associated with notions of femininity.

Då jag redan refererat till some things Buffy i inlägget så kan jag fortsätta med att använda Buffy själv som exempel. Buffy är inte lesbisk (även om hon hade sex med en kvinna i säsong 8) men är en cool böna och hade definitivt varit en power femme ifall hen hade identifierat sig själv som lesbisk. Urban dictionary använder Xena som exempel, vilket inte är 100% legit även om skaparna av serien efterhand har lekt mer och mer med idén på Xena som lesbisk, men när rebooten kommer så får urban dictionary rätt i alla fall - history will absolve them, in a weird kind of way. Både Buffy och Xena är oberoende av sin sexualitet starka i sin karaktär och vilja, och starka även i sättet de anammar vissa traditionellt maskulina drag som "staking people through the heart" och "chopping heads off", men dom gör det utan att ge avkall på att klä sig i korta svarta klänningar med höga stövlar eller boob plates. (Now, boob plates som kulturellt fenomen är inte oproblematiska, men som ett bevis för Xena being a power femme är det adequate.)


Det relevanta är att folk får se att kvinnor kan träda in i manliga sfärer utan att för den sakens skull "bli" män. Att de kan vara fucking powerful och femmetastic. Kanske börjar behovet av denna sorts gestaltningar bli överspelat, eller kanske behöver vi en stark, feminin och kontroversiell kvinna inom populärkulturen som Ally McBeal (fast inte alls som Ally McBeal specifikt) som ger upphov till samtal kring gestaltning av kvinnor i populärkultur ur ett feministiskt perspektiv igen för att jag inte ska få intrycket av att gestaltningar av vit, smal och snygg femininitet inne i maktens korridorer inte alls är progressivt utan snarare vidhåller att det kvinnliga kan få vara med på en kant men bara så länge det är just vitt, smalt, funktionellt och snyggt nog för normsamhället eller teverutan. På så sätt kanske det snarare är Brienne of Tarth i Game of Thrones som gör mer buttkicking for goodness nuförtiden, whiteness be damned. And not a boob plate in sight heller!


No matter. Om inget annat så har vi ju varandra, både som popkulturella (medierade) fenomen och som medmänniskor av kött och blod (som förvisso också är medierade fenomen, fast av wetware). Vi inspirerar, vi är starka, vi är starka nog att visa oss svaga, vi behöver inte vara enbart individualistiska, vi behöver inte enbart vara vad andra vill att vi ska vara. Vi som människor kan i slutändan även använda begrepp lite hur vi känner för, och då begreppet power femme verkar vara pretty much up for grabs så skulle jag mena på att being a power femme inte har något att göra med sexualitet eller kön, och desto mer med empowerment och könsuttryck. Att vara en power femme innebär att vara simply femmetastic, och att veta att det i sig är mäktigt. Det innebär att vara kvinnlig och att vara det som sin egen person, inte enbart  som någons man (bakom varje man står INTE en kvinna) och inte som t ex någons mamma (din mamma arbetar inte här!). En vampyrdräpare som gör en reversal på damsel-in-distress-tropen? That's a power femme. En före detta vampyrdräpare som sadlar om inom en typiskt kvinnligt dominerad bransch, dvs gått och blivit en "Slayer Social Worker"? That's every bit as much a power femme. Och en transkvinna som lyftar tunga vikter i högklackat? That too, is a power femme.




_______




You get a power femme! You get a power femme! Everyone gets (to be) a power femme! (plus att Sheik är min not-so-secret ultimate final form cosplay fantasy, because then I can pretend to pretend to be butch, all the while sneaking in hip plates/padding in all the right places because jumpsuit)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar